Magnolia

magnolia

+

Lämna en kommentar

Dessa helt fantastiska träd är älskade världen över för sin rika och vackra blomning. Många arter slår ut sina blommor på bar kvist innan löven kommit och blir därmed mycket iögonfallande. Andra är sommarblommande och kommer med blomma efter blomma under en mer utdragen period.

Magnoliasläktet är mycket gammalt (runt 100 miljoner år) och hör till de allra äldsta fortfarande levande lövträden. Idag finns omkring 240 arter men endast ett tiotal är härdiga i vårt klimat. Av dem är följande mest utprovade:

  • Magnolia stellata
  • Magnolia kobus
  • Magnolia obovata
  • Magnolia sieboldii
  • Magnolia liliflora
  • Magnolia acuminata
  • Magnolia tripetala
  • Magnolia salicifolia

Men alla har de ståtliga och stora blommor med skål-, vas-, och pokalformade blommor i vitt, rosa, lila, gult och grönblått. Väldoft finns också i överflöd. Många arter har dessutom ett mycket exotiskt bladverk med stora jätteblad som ofta sitter vackert kransställda.

Eftersom magnolior är så vackra finns det naturligtvis ett stort urval kultursorter som en följd av urval och hybridisering. Magnolia x soulangeana, praktmagnolia, är den mest använda magnolian i Sverige. Föräldraarterna är M.denudata och M.liliflora.

De flesta magnolior är woodlandväxter som trivs i en lundmiljö skyddade av andra träd och med en mullrik lövförna runt fötterna. Men visst kan t.ex. M.kobus, M.stellata och M.acuminata samt många hybrider prövas även i stadsmiljö om god mullrik jord av sur reaktion används i tillräcklig mängd.

Boktips

Magnolias – A Gardener’s Guide

Den här trevliga boken är skriven av engelsmannen Jim Gardiner som är verksam vid Kew Gardens i London.
Har boken själv och tycker den är mycket tillförlitlig och välskriven. 33o sidor. Många bra färgfoton. Rekommenderas!
Kan köpas på Bokus

Magnolias – in Art & Cultivation

Exklusiv bok för kaffebordet! Botaniska illustratören Barbara Oozerally i England har målat 150 flodigt vackra färgbilder av magnolior. Se bara hennes hemsida här! För den botaniska beskrivningen av alla magnolior borgar två välkända namn: Jim Gardiner och Stephen A. Spongberg. Utkom 2014, 268 sidor.
Kan köpas på Adlibris

The World of Magnolias

Av Dorothy J. Callaway, USA
310 sidor om magnolior. Innehåller 187 bilder som tyvärr är i svartvitt eller som teckningar. Men det kompenseras av att den är väldigt omfångsrik vad gäller antalet beskrivna arter och sorter.
Kan köpas på Bokus