Abies koreana

koreagranSluthöjd: 4 – 8m, Zon: I-VI

+

Lämna en kommentar

Koreagranen är en charmig liten ädelgran.
Den har en mycket tydlig och igenkänningsbar gestalt i sitt kompakta, konformiga växtsätt där alla småkvistar är distinkt uppåtriktade.
Barren är frodigt gröna på ovansidan och nästan helt vita på undersidan. De är relativt korta och knubbiga, bredast vid den trubbiga spetsen, och sitter strålformigt runt om skotten.
Koreagranen har ett stort prydnadsvärde i de vackert purpurblå kottar som den sätter i rikliga mängder redan vid mycket låg ålder. Dessa färgrika kottar väcker uppmärksamhet och kan ofta beundras i ögonhöjd vilket är ovanligt hos ädelgranar.
Tidigare har vi i Sverige mest odlat koreagran med ursrung från den koreanska ön Cheju-do vilket har gett småvuxna granar på 3-5 m höjd. Men det finns en E-planta, Frökälla Uppsala, som har sitt ursprung i de vildinsamlingar Tomas Lagerström gjorde i Sydkorea under den nordiska insamlingsexpeditionen dit 1976, och har en mer växtlig habitus och en förväntad sluthöjd runt 6-8 m.
I det danska riksarboretet Hörsholms arboretum på norra Själland kan man hitta massor av dessa större koreagranar som är uppdragna från Nordiska Arboret Utvalgets (NAU) resa 1976.