Sorbus ulleungensis

ullungrönnSluthöjd: 7 – 15m, Zon: I-VI

+

Lämna en kommentar

Mycket karismatisk rönn som Tor Nitzelius 1976 insamlade på den sydkoreanska ön Ullung-do. Först år 2014 beskriven som ny art. Ullungrönnen liknar mest S. commixta, japansk rönn, men har större blad, blommor och frukter. Och även kraftigare skott och robustare uppbyggnad.
Ullungrönnen har en snabb tillväxt och bildar luftiga trädkronor med långa, uppåtsvängda, kraftiga grenar vilket ger träden en säregen utstrålning. Knopparna är brunröda och stora. Bladen slår ut tidigt och blir stora, glänsande friskt gröna. På hösten sprakar träden i kraftiga höstfärger med tyngdpunkt i karminrött. Blommorna sitter i mycket stora klasar påminnande om fläderns och kan bli över 20 cm breda. Rönnbären är glänsande gulorangea till lackröda, runda till droppformiga beroende på sort samt ätliga.
Arten är variabel och det finns några olika sorter av ullungrönn i odling. Mest dominerande är ’Dodong’ E. Men snart börjar en ny sort med handelsbeteckningen LEGEND E att säljas. Den har ett något annorlunda växtsätt med mer genomgående stam och slår ut senare samt invintrar tidigare. Har runda och mer orangea bär.

Läs mer under länkarna nedan!